![]() |
Buah Tin |
Selain dari kurma yang telah
diketahui umum akan khasiat dan hikmah memakannya, buah tin juga sangat
bermanfaat kepada umat manusia seperti yang diterangkan dalam surah At-Tin
(surah ke 95 dalam Al-Quran) dimana Allah telah bersumpah di atas nama buah tin
dan buah zaitun. Apakah keistimewaan buah tin dan buah zaitun ini sehinggakan
Allah bersumpah diatasnya?
Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu
bekas buah tin, lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan. Nabi pun turut
sama makan. Kemudian baginda SAW bersabda “Kalau aku perkatakan tentang buah
yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia kerana buah-buahan
syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan
penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”
Buah ara yang dikeringkan juga dipanggil buah tin, sempena
nama pokok Ara dalam Al Quran. Ini kerana jemaah haji membeli buah dari
pedagang Arab yang memanggilnya dengan nama tempatan. Terdapat pendapat yang
menyatakan buah tin merupakan antara tumbuhan terawal yang ditanam manusia.
Pokok Ara merupakan sumber yang baik untuk flavonoid dan
polifenol. Apabila buah ara disukat untuk kandungan bahan antiosidanya didapati
bahawa 40 gram buah ara kering atau juga dikenali sebagai buah Tin (dua biji
buah ara yang sederhana saiznya) boleh meningkatkan keupayaan bahan antioksida
plasma. Pokok Ara juga mengandungi kandungan serabut yang terbanyak, berbanding buah-buahan yang
lain, baik kering mahupun segar.
Buah tin kering mengandungi kurang air dibandingkan dengan
buah tin yang segar iaitu lebih kurang 23%. Buah tin kering juga membekalkan
enam kali lebih banyak kalori daripada buah yang segar. Pengeringan buah tin
mengakibatkan pemekatan nutrisi didalamnya yang mana ianya menjadi lebih kaya
dengan protin, lemak, karbohidrat. vitamin dan mineral terutamanya kalsium, zat
besi dan potasium. Kandungan sodiumnya pula sangat rendah.
Khasiat dan Manfaat Buah Tin :
- Buah Tin/ Ara kaya serat makanan, yang membuat mereka sangat efektif untuk program penurunan berat badan( Obesiti).
- Bahkan daun dari tanaman tin memiliki sifat penyembuhan. Rebusan daun pohon tin/ ara dapat membantu pesakit diabetes mengurangi jumlah asupan insulin.
- Makan buah tin/ ara sebagai rutin harian dapat membantu mengurangi risiko kanser payudara.
- Kandungan Coumarin pada buah tin , juga dapat mengurangi risiko Kanser Prostate. Tryptophan, dalam buah tin/ ara, menyenyakkan tidur yang baik dan membantu menyingkirkan gangguan tidur seperti insomnia.
- Makan buah tin/ ara mengurangkan kelelahan , meningkatkan daya memori otak dan mencegah Anemia.
- Serat larut yang terdapat pada buah tin disebut Pektin, dalam buah tin membantu dalam mengurangi kolesterol darah.
- Bila diterapkan pada kulit, tin/ ara dipanggang dapat menyembuhkan radang seperti abses dan bisul.
- Kerana kadar air yang tinggi, tumbuk buah tin bertindak sebagai pembersih kulit yang sangat baik dan membantu dalam mencegah dan menyembuhkan jerawat.
- Buah tin kaya dengan kalsium dan kalsium alternatif yang sangat baik untuk terapi pengubatan orang-orang yang alergi terhadap produk susu.
- Buah tin kaya dengan Phenol dan Benzaldehid alami sebagai Zat Anti Tumor serta dapat membunuh Micro-organisme Pathogen, Jamur dan Virus dalam tubuh manusia.
Antara penyakit yang
boleh diikhtiarkan penyembuhannya melalui pengambilan buah tin secara konsisten
dua kali sehari paling kurang selama 40 hari adalah:
- Membersihkan buah pinggang dan rawatan buah pinggang yang rosak
- Mengurangkan kepanasan badan ketika demam.
- Memecahkan batu karang di dalam badan.
- Menyegarkan badan yang lesu.
- Mengeluarkan toksin dan racun dalam badan.
- Rawatan buasir.
- Meredakan sakit kulit seperti ruam, panau dan lain-lain.
- Rawatan penyakit GOUT
Tiada ulasan:
Catat Ulasan